Na co zwrocic uwage, kompletujac sprzet gastronomiczny

Na co zwrócić uwagę, kompletując sprzęt gastronomiczny?

Otwarcie własnego punktu gastronomicznego to dla wielu osób spełnienie marzenia i pomysł na biznes. Jednak wbrew pozorom,  owa działalność potrzebuje dużo cierpliwości i zaangażowania ze strony właściciela. Gastronomia to wymagający interes, który na starcie potrafi pochłonąć dużą ilość gotówki – w szczególności, gdy jest prowadzony przez osoby niemające doświadczenia w danej branży.

Od czego zacząć?

Gdy mamy już wyremontowany i gotowy do użytku lokal, nadchodzi czas, kiedy należy zadbać o wyposażenie gastronomiczne. Jest to najważniejszy aspekt sprawnie działającej restauracji. To właśnie od sprzętu, w który zaopatrzysz swoją restauracyjną kuchnię, zależy szybkość przygotowywania posiłków, ich smak i jakość. Wielu niedoświadczonych założycieli własnych lokali, popełnia podstawowy błąd, jakim jest wyposażanie lokalu w sprzęt gastronomiczny typowy dla kuchni domowej. Nie biorą pod uwagę faktu, że w przypadku produkcji i przetwarzania żywności, sprzęt musi spełniać restrykcyjne wymogi sanepidu, a przy tym liczy się jego jakość i wytrzymałość.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze sprzętu?

Wyposażenie gastronomiczne Twojego lokalu musi być przede wszystkim niezawodne. Musisz pamiętać, że inwestując w dobre zaplecze gastronomiczne, dokonujesz inwestycji na lata. Wyposażenie Twojej gastronomii ma być solidne i funkcjonalne. Powinno być przystosowane do ciągłej pracy – restauracje czasami są otwarte nawet 16 godzin na dobę, kiedy to cały czas wydawane są posiłki i wszystkie sprzęty gastronomiczne są w użytku. Sprzęt ten musi być również łatwy do czyszczenia, najlepiej, żeby był wykonany ze stali nierdzewnej – pamiętaj, też, że jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z gastronomią, to Twój lokal musi przejść pozytywnie sanepid, w związku z czym wyposażenie typowe dla kuchni domowej nie zostanie dobrze odebrane przez osobę kontrolującą.

Gdy jakość zawodzi

Twój sprzęt musi być niezawodny, w innym wypadku zawiedziesz oczekujących na zamówiony posiłek klientów. Startując z nowym lokalem, musisz pamiętać, że każda Twoja potyczka, ma wpływ na opinię jaką obdarzy to miejsce klient. Warto czasami przeanalizować czy zakup tańszego wyposażenia gastronomicznego pomimo początkowej oszczędności, nie pochłonie nas potem w kosztach napraw czy strat jakie poniesiemy przez np.: zastój na kuchni spowodowany nieprzewidzianą awarią sprzętu gastronomicznego.

Podsumowanie

Wyposażenie gastronomiczne to kosztowny aspekt, przy zakładaniu własnej restauracji, jednak dzięki dokonaniu dobrego wyboru, możesz oszczędzić sobie wielu siwych włosów i niepotrzebnych nerwów. Chyba nikt nie chciał by ryzykować popsucia się całego zaopatrzenia żywnościowego w wyniku awarii niedawno zakupionej lodówki czy zamrażarki.

Dodaj komentarz