Okap gastronomiczny, czyli niezbednik profesjonalnej kuchni

Okap gastronomiczny, czyli niezbędnik profesjonalnej kuchni

Wyposażenie kuchni gastronomicznej powinno charakteryzować się odpowiednimi parametrami technicznymi wpływającymi na komfort użytkowania oraz wysoką skuteczność działania. Do podstawowego wyposażenia gastronomicznego zwiększającego bezpieczeństwo, higienę i komfort podczas pracy należą m.in. okapy gastronomiczne.

Okapy gastronomiczne – rodzaje

Okap gastronomiczny to urządzenie odpowiedzialne nie tylko za odprowadzanie nagromadzającej się pary podczas gotowania, ale umożliwiające również usuwanie cząsteczek tłuszczu, nadmiaru ciepła, zanieczyszczeń oraz wszelkich nieprzyjemnych zapachów. Okapy gastronomiczne dzielą się ze względu na miejsce montażu na:

  • okapy przyścienne – montowane w ciągu kuchennym przy ścianie,
  • okapy centralne – montowane w ciągu kuchennym ulokowanym na środku pomieszczenia.

Ze względu na działanie, okapy gastronomiczne dzielą się na:

  • wyciągowe – odpowiadają za odprowadzanie do wentylacji oparów z zawartością pary i tłuszczu,
  • nawiewno-wyciągowe – wytwarzają strumień powietrza kompensacyjnego, indukcyjnego lub kompensacyjno-indukcyjnego, którego celem jest wchłonięcie zanieczyszczonego powietrza powstałego w trakcie przygotowywania posiłków i zastąpienie go świeżym powietrzem,
  • kondensacyjne – odprowadzają wilgotny kondensat znad kotłów parowych, zmywarek gastronomicznych oraz urządzeń kuchennych, które nie wytwarzają tłuszczu.

Ze względu na kształt, okapy gastronomiczne dzielą się na trapezowe, skośne lub skrzyniowe.

Okap gastronomiczny – który model wybrać?

Dobór okapu gastronomicznego zależy m.in. od wymiarów urządzeń grzewczych oraz strumienia powietrza, które należy usunąć z pomieszczenia. Istotnym czynnikiem decydującym o właściwym doborze okapu jest jego wymiar, który powinien być większy od urządzenia grzewczego o min. 200 mm. Dobór właściwego strumienia powietrza usuwanego można ustalić na podstawie specyfikacji technicznej urządzenia, w której producent określa moc zastosowanego silnika oraz wydajność urządzenia w postaci ilości oczyszczanego powietrza (w m2 lub m3). Okap gastronomiczny powinien charakteryzować się wysoką wydajnością, szczególnie w miejscach, w których proces gotowania jest stały i intensywny, m.in. w lokalach gastronomicznych.

Najlepiej, aby okapy gastronomiczne wyposażone były w filtry, umożliwiające skuteczną wymianę powietrza, wydłużenie eksploatacji wentylatora oraz ochronę kanałów wentylacyjnych przed zanieczyszczeniami. Funkcjonalne okapy wyposażone są również w oświetlenie (jarzeniowe, halogenowe lub ledowe), które wpływa na komfort gotowania oraz czyszczenia urządzeń grzewczych.

Na rynku dostępne są rozmaite okapy gastronomiczne, które różnią się kształtem, wielkością, funkcjonalnością, materiałem wykonania czy sposobem instalacji. Z tego powodu można wybrać rozwiązanie najlepiej dopasowane do potrzeb danej gastronomii.

Dodaj komentarz