Piekarnik w lokalu gastronomicznym

Piekarnik w lokalu gastronomicznym

Piekarnik to bez wątpienia jedno z najważniejszych urządzeń, jakie mamy na wyposażeniu kuchni i trudno się z tym nie zgodzić. Skoro tak nie można oprzeć się wrażeniu, że jest nam on również niezbędny i w lokalu gastronomicznym. Warto zatem nieco bliżej przyjrzeć się temu urządzeniu, które na wyposażeniu gastronomii jest nam niezbędne.

Rodzaje piekarników

W pierwszej kolejności powinniśmy dokonać ich podziału na piekarniki gazowe oraz elektryczne? Które z nich są lepsze? To już oczywiście kwestia indywidualna. Wielu zauważa, że piekarniki elektryczne są bezpieczniejsze. Mimo wszystko patrząc na sprzęty wchodzące w skład wyposażenia gastronomii, przede wszystkim kierujemy się kosztami.

W takiej sytuacji o wiele lepiej wypadają piekarniki gazowe, na które właściciele takich punktów decydują się o wiele częściej. Poza tym możemy je też podzielić na wolnostojące oraz do zabudowy. Jeśli zależy nam oszczędności miejsca, to na pewno lepszym rozwiązaniem będą tutaj te drugie.

Parametry piekarników

Przy wyborze tego urządzenia na pewno nie sposób przejść obojętnie wobec jego parametrów technicznych. Szczególnie trzeba wziąć tutaj pod uwagę jego funkcje, a więc na przykład termoobieg, grill, rozmrażanie i wiele innych. Z punktu widzenia lokalu gastronomicznego im będzie miał on ich więcej, tym oczywiście lepiej. Dobrze, kiedy na wyposażeniu gastronomii znajdzie się praktyczny piekarnik, który będzie nam służył do obróbki dań na ciepło w wielu formach. Dlatego lepiej zapłacić więcej, ale mieć sprzęt kompletny.

Dodaj komentarz