Przyscienny czy centralny, jaki rodzaj okapu do lokalu gastronomicznego wybrac

Przyścienny czy centralny, jaki rodzaj okapu do lokalu gastronomicznego wybrać?

Od wyboru okapu gastronomicznego zależy jakość powietrza w całym lokalu. Konsekwencją nieprawidłowo dobranego urządzenia lub jego braku może być obniżenie jakość serwowanych potraw, pogorszenie atmosfery na zapleczu oraz sali obsługi klienta. Miły zapach wpływa zachęcająco na klientów, a także poprawia jakość oraz efektywność wykonywanych przez pracowników obowiązków.

Okapy centralne

Tego typu urządzenia montowane są zwykle na środku kuchni, będącej zapleczem lokalu. Nie przylegają one bezpośrednio do ścian. Jedynym warunkiem jest umiejscowienie ich dokładnie nad kuchnią w miejscu, gdzie przygotowywane są posiłki. Centralne usytuowanie urządzenia ma wiele zalet. Przede wszystkim umożliwia korzystanie z kuchni z kilku stron, co z pewnością ułatwia pracę dużej grupie osób pracujących w kuchni.

Centralny okap oznacza centralne miejsce przygotowywania dań. To tu powstaje najwięcej wilgoci. Dzięki okapowi jest ona natychmiast pochłaniana. Z uwagi na nieprzyleganie do ściany okap z powodzeniem wychwytuje wszelkiego rodzaju zapach w swojej okolicy. Jego zasięg jest praktycznie nieograniczony. Jedynym warunkiem tego, aby swym działaniem obejmował całą kuchnię, jest odpowiedni dobór jego mocy do wielkości pomieszczenia.

Okapy przyścienne

Okapy gastronomiczne przyścienne w przeciwieństwie do okapów centralnych znajdują się przy ścianach. Zwykle wykonane są ze stali nierdzewnej. Pozwalają na równie skuteczne wychwycenie oparów powstałych w skutek przyrządzania potraw. Okapy gastronomiczne są elementem wyposażenia każdego zaplecza lokalu gastronomicznego. Urządzenia przyścienne przeznaczone są do kuchni zlokalizowanych w pobliżu ścian. Takie rozwiązanie obecne jest w większości lokali z uwagi na łatwiejsze podłączenie instalacji do urządzeń AGD.

Zarówno okapy centralne, jak i przyścienne występują w wersji skośnej, skrzyniowej oraz trapezowej. Różnią się kształtem kopuły. Odpowiedni wybór formy okapu wpływa na kontrolę wyłapywania ilości nieprzyjemnych zapachów oraz wilgoci.

Niezbędne elementy dodatkowe

Każdy okap gastronomiczny wymaga zamontowania odpowiednich elementów, które wpływają na jego funkcjonalność oraz jakość pracy.

Łapacze tłuszczu. To tak zwany filtr do wyłapywania tłustych oparów. Nieprawidłowo działający lub brudny łapacz tłuszczu wymaga wyczyszczenia lub wymiany. W przeciwnym wypadku okap nie będzie spełniał funkcji oczyszczającej.

Oświetlenie jarzeniowe. W sprzedaży dostępne są okapy z oświetleniem lub bez. Opcja bez oświetlenia przeznaczona jest do kuchni doświetlonej w inny sposób, np. pod szafkami.

Wentylatory. Montowane są wewnątrz okapów i mają na celu wprawianie w ruch powietrza, które jest zanieczyszczone. Wentylatory przeznaczone do okapów powinny mieć niski poziom głośności oraz odpowiednio dobrana moc.
Lokal gastronomiczny bez odpowiedniego sprzętu z pewnością nie zyska rzeszy klientów. Wysokiej jakości okap gastronomiczny sprawi, że powietrze w lokalu pozostanie czyste i świeże bez względu na rodzaj przygotowywanych posiłków.

Inspirowane: Tanake.com.pl – hurtownia gastronomiczna

Dodaj komentarz