Sprzet gastronomiczny ulatwiajacy codzienne czynnosci

Sprzęt gastronomiczny ułatwiający codzienne czynności

Praca w gastronomii kiedyś i dziś

Prowadzenie lokalu gastronomicznego to bardzo ciężka praca. Niegdyś wszystko odbywało się przy użyciu ludzkich rąk – zarówno pierogi lepiono wyłącznie ręcznie, szatkowano kapustę, tnąc ją nożem na wiele drobniuteńkich kawałeczków, czy też ucierano kremy do ciast za pomocą specjalnej makutry. Na koniec wszystkie brudne naczynia oraz sprzęty trzeba było dosłownie „szorować’” ręcznie.

Dzisiaj pracownicy lokali gastronomicznych takich jak restauracje, bistra oraz hotele mogą pozwolić sobie na odrobinę wytchnienia dzięki powszechnemu zastosowaniu nowoczesnego sprzętu gastronomicznego, który zwolnił ludzkie ręce z wykonywania niektórych bardzo czasochłonnych oraz ciężkich prac.

Co wchodzi w skład wyposażenia lokali gastronomicznych

Sprzęt gastronomiczny jest pojęciem bardzo szerokim, a w jego skład wchodzi bardzo wiele urządzeń oraz przyrządów – zdecydowanie ułatwiających pracę lokalom gastronomicznym oraz nie ukrywajmy – nam wszystkim – prowadzącym własne gospodarstwa domowe.

Najpopularniejszy sprzęt gastronomiczny to:

  • zmywarki, dzięki którym zmywanie ogromnej ilości zabrudzonych tłuszczem oraz pozostałościami jedzenia naczyń przestało być dla wielu pomocników kuchennych dużych  restauracji koszmarem
  • wielofunkcyjne roboty kuchenne pozwalające w błyskawicznym tempie pokroić, bądź wymieszać i połączyć ze sobą składniki, dzięki czemu w krótkim czasie możemy cieszyć się zniewalającym smakiem domowych wypieków
  • profesjonalne piece do wypieków oraz specjalne piece do pieczenia pizzy
  • najwyższej jakości ekspresy ciśnieniowe stanowiące podstawę  wyposażenia każdej szanującej się kawiarni, dzięki którym będziemy w stanie zaparzyć przepyszne kawy : late, flat white, cappucino, tradycyjną americano podawaną w wersji klasycznej lub jako kawa biała z mlekiem a także spienić mleko do przygotowania przepysznej czekolady na gorąco
  • wszelkiego rodzaju lodówki, zamrażarki oraz sprzęt chłodniczy bez, którego funkcjonowanie lokali gastronomicznych w dzisiejszych czasach nie byłoby możliwe
  • Grille gastronomiczne będące nieodłącznym elementem wyposażenia gastronomicznego
  • Różnego rodzaju meble oraz akcesoria ułatwiające pracę w gastronomi, do których zaliczyć możemy chociażby wózki do przewożenia ciężkich naczyń oraz tac z gorącymi posiłkami
  • urządzenia niezbędne do funkcjonowania baru, dzięki którym przygotowywanie najwyższej jakości drinków stanie się doskonałą zabawą oraz czystą przyjemnością

W dzisiejszych czasach dobrej jakości sprzęt gastronomiczny zdecydowanie ułatwia pracę oraz zdecydowanie podnosi standardy funkcjonowania wielu lokali gastronomicznych.  Sprzęt gastronomiczny stanowi także zdecydowanie duże ułatwienie oraz usprawnienie  pracy – dla zatrudnionych w branży gastronomicznej, hotelarskiej i turystycznej ludzi.

Dodaj komentarz